štvrtok 4. augusta 2011

Nimnica – Kúpele Nimnica


Nimnica je malá obec asi 4 km na východ od okresného mesta Púchov. Má asi 700 obyvateľov.
Pohľad na Nimnicu ponad priehradu

Vo vlastivednom slovníku obcí na Slovensku sa o obci Nimnica o. i. uvádza, že prvá písomná zmienka o obci je z roku 1408 ako Nywnicza. Názov obce sa postupne upravoval na Newnicze, Nywnicza, Okrun Nemnica, a asi od roku 1808 sa používa názov Nimnica. Počet obyvateľov - napr. v roku 1784 mala obec 306 obyvateľov, ktorí žili v 64 rodinách a bývali v 54 domoch. Zaoberali sa poľnohospodárstvom a po prvej svetovej vojne aj ovocinárstvom. Po druhej svetovej vojne v rokoch 1949 – 1957 bola vybudovaná Priehrada mládeže.

Počas prác na priehrade, pri hĺbení základovej jamy priehradného múra v roku 1953, bol pod hladinou Váhu objavený minerálny prameň liečivej vody. Pod tlakom mienky verejnosti a po overení zdravotnej prospešnosti vôd bolo rozhodnuté využívať ich kúpeľnícky. A tu začína história našich najmladších kúpeľov - Kúpeľov Nimnica. Vybudované kúpele boli dané do prevádzky dňom 1. apríla 1959.


- V kúpeľoch Nimnica sa liečia

-        choroby obehového ústrojenstva

-        choroby tráviaceho ústrojenstva

-        choroby z poruchy látkovej premeny a žliaz s vnútornou sekréciou

-        netuberkulózne choroby dýchacích ciest

-        ženské choroby

-        onkologické choroby

-        choroby z povolania

Podrobnejšie informácie tu.

Kúpele Nimnica sme spolu s Betkou navštívili už niekoľkokrát. Nie však za účelom kúpeľnej liečby , ale na týždenné pobyty – Letné stretnutia Školy verejného zdravia (ŠVZ pozri tu),

Väčšinu organizovaného programu - prednášky v spoločenskej sále, stravovanie v jedálni a počas nepriaznivého počasia ranné rehabilitačné a odpoludňajšie zdravotné cvičenia - sme trávili v budove Balneoterapie 
Budova Balneoterapie 


   Pitný pavilón 
- samozrejme nepije sa víno ani pivo, ale nimnická minerálna voda






V jednej časti tejto haly je vystavené historické motorové vozidlo



Ubytovaní sme boli v kúpeľnom dome Salvator
Kúpeľný dom Salvator

Je odtiaľ pekný výhľad na priehradu a nádhernú prírodu vôkol,










i na parkovisko aut



Boli sme tu v rokoch 2005, 2007, 2010 a 2011 a môžeme zodpovedne povedať, že Nimnica je z roka na rok krajšia. Napr. v roku 2010 sme uvítali pekný altánok so zariadením na opekačky, ktorý za budovou Balneoterapie pribudol od našej predchádzajúcej návštevy.








Parčíky vo svahovom teréne areálu kúpeľov upravované formou skaliek sú z roka na rok krajšie








V parku je pamätník zakladateľovi kúpeľov MUDr Jozefovi Vajdovi ktorý sa pričinil o to, aby tu kúpele vôbec vznikli (zakladateľ MUDr. Vajda je otcom slovenského herca Jozefa Vajdu).



Čaro kúpeľov umocňuje Nosická priehrada – Priehrada mládeže (pozri tu), ktorá sa tiahne popred Nimnicu katastrom obce. Po priehrade premáva výletná loď a je tak možné obdivovať  prírodnú scenériu aj z lode.









Kultúrna referentka kúpeľov /stojáca/ bola našou sprievodkyňou






Viac fotiek je vo webovom albume (pozri tu)





*  *  *





 




1 komentár:

  1. Janka Košudová je pokladom kúpeľov Nimnica. Povedal som to osobne aj riaditeľovi kúpeľov v r. 2013. Dr. Ladislav Kanda

    OdpovedaťOdstrániť