nedeľa 20. júla 2014

Hinterstoder



V júli 2014 sme spolu s Betkou a jej 7,5 ročným vnúčikom Sebastiánom strávili pekných 8 dní v malebnom prostredí rakúskych Vápencových Álp, na sedliackom prázdninovom dvore v HINTERSTODERi

Hinterstoder

je obec v južnej časti Horného Rakúska v pramennej oblasti rieky Steyr, asi 85 km južne od Linca. Obec sa vinie v dĺžke niekoľko km úzkym údolím Stodertal na úpätí Veľkého Prielu (2514 m), Malého Prielu (2134 m), na Spitzmauer (2446 m) a na  úpätí Warscheneck (2389 m), medzi pohoriami Národného parku Vápencové Alpy v Hornom Rakúsku. Je to oblasť, vyhľadávaná milovníkmi zimných športov (má niekoľko desiatok bežeckých tratí a zjazdoviek) a turistami, milovníkmi krásnej prírody



Sedliacky prázdninový dvor

ktorý sa stal na 8 dní naším domovom je ekologická farma - Prentnergut na južnom okraji obce, na ktorej popri hospodárskej činnosti na farme, poskytujú hosťom ubytovanie a stravu.
Predná časť - apartmány
V budove vpravo na prízemí sme boli ubytovaní




Zadná časť - maštale


Na farme chovajú 13 kusov hovädzíieho dobytok, hydinu, ošípané a zajace. Vlastnia niekoľko hektárov lúk, horu, rybníky, včelín.

Ubytovanie poskytujú hosťom v štyroch komfortne vybavených apartmánoch







Strava sa podáva ako polpenzia – raňajky formou švédskych stolov a večere rôzne špeciality domácej kuchyne, prevažne z vlastných surovín.

Celú farmu - celé toto hospodárstvo, vrátane starostlivosti o ubytovaných hostí vykonávajú iba štyria ľudia: súčasní majitelia – Johannes (dôverne nazývaný Hanes) s manželkou Michaelou a Hanesoví rodičia – Hans a Marianne.

Rekreačný pobyt je prispôsobený pre rodiny s deťmi




Park detských vozidiel

Jazda na go-káre


Jazda na go-káre


Pri nástupe na Prentnergut sme dostali "rekreačný preukaz, ktorým sme mali vstupy na kúpalisko, lanovku, ako aj ďalšie atrakcie zadarmo.

Súčasne s nami tam boli ďalšie 3 rodiny s deťmi z Rakúska a Nemecka. Sebastián sa skamarátil a hrával s jedným chlapcom - Danielom z Nemecka. Jazyková bariéra im vôbec neprekážala




Na farme je povolený prístup k poľnohospodárskym strojom a zariadeniam i k zvieratám, z čoho majú radosť najmä deti. Domáca pani Michaela hnaď na úvod  ukázala Sebastiánovi mačky, malé mačiatka a mladé húsatká










Mali sme prístup do maštale kde sa Betka so Sebastiánom činili pri kŕmení kráv, ktoré počs kosenia a sušenia sena, boli v maštali




Majiteľ večer pozval deti pozerať sa na strojové dojenie kráv, aby videli odkiaľ je mliečko ktoré pijú.




Sebastiána viac ako zvieratá, alebo jazda na go-káre zaujímali veľké traktory. Na farme majú štyri traktory a Sebastián ich striedal podľa toho, ktorý bol voľný. No najradšej „pracoval“ s červeným traktorom STEYR. A vydržal na nich vysedávať (akože jazdiť) celé dni.






Robí nám inštruktáž o obsluhe traktora 


No najviac sa mu rátalo, keď ho Hanes zobral na traktor ako spolujazdca. Sebastián na farme teraz nie je po prvé, bol tu už so svojou mamkou viackrát a tak ho Hanes, ako „starého známeho“ niekoľkokrát zobral na traktor pri kosení lúk, alebo hrabaní, alebo keď išiel na vzdialený pasienok a pod.


Okrem traktorov majú na farme ďalšie poľnohospodárske stroje avšak len na práce so senom (názvy týchto strojov nepozná, uvádzam len, na aký účel slúžia)

Kosačka

Stroj na roztriasanie sena pri sušení,
resp. zhrabávanie do riadkov

Vozidlo na zvážanie sena s automatickým
nakladaním sena a vyprázdňovaním vozidla


Žeriav na ukladanie sena do stodoly


V priebehu nášho pobytu využili pekné počasie na kosenie lúk. Vlastne okrem zvozu usušeného sena všetko urobil Hanes sám. Všetko sa robilo mechanicky. Po tri rána pokosil niekoľko hektárov lúk.

Po rannom kosení vymenil kosačku za iný stroj, ktorým pokosenú trávu poroztriasal a odpoludnia všetko poobracal


K večeru všetku pokosenú trávu ďalším strojom pozhŕňal do riadkov a v nasledujúce dni sa cyklus prác opakoval.

Keď bolo všetko seno usušené prišli do práce na lúkach všetci štyria členovia farmy, plus Hanesova sestra s manželom.
Hanes usušené seno zhŕňal do riadkov. Druhý pracovník špeciálnym vozidlom tak akosi nasával seno z riadkov do vozidla, vozil ku stodole a tam ho z vozidla automaticky vytlačil. Hans v stodole obsluhoval žeriav, ktorým privážané seno uskladňoval v stodole. Ženy robili iba  pomocné práce, ak bolo treba seno niekde prihrabnúť alebo posunúť.


Zhŕňanie sena do riadkov a následné nasávanie do vozidla na odvoz


Automatické vysúvanie sena z vozidla



Vysúvanie sena z vozidla


Vysúvanie sena z vozidla



Ukladanie žeriavom do stodoly


Ukladanie žeriavom do stodoly

Ukladanie žeriavom do stodoly

Pri krátkych prechádzkach sme obdivovali nádhernú horskú kulisu, ktorou je táto dolina orámovaná,
















pozreli sme si miesto kde vzniká rieka Steyr. Je to sútok siedmych horských prameňov, ktoré sa tu spájajú a pokračujú v jednom koryte



V obci je pekné kúpalisko. V jeden deň sme ho navštívili. 





Pri prechádzkach lesom, dobre padne občas si posedieť a v kľude vnímať tú nádheru vôkol 



Takéto lavičky sú vedľa všetkých lesných ciest a chodníkov na každých 200 – 300 m.

Boli sme si pozrieť rybníky majiteľa statku. Sú napájané z rieky Steyr, ktorá tečie ich chotárom





Pozreli sme si malý kostolík, či kaplnku, ktorú dala postaviť majiteľka susednej farmy Dietlgut z vďaky za záchranu jej detí. Jej deti, dievča a chlapec boli v lese na poľovačke na kamzíka, keď sa pod chlapcom preboril sneh a on sa nedokázal zo skalnej trhliny vyslobodiť- bol zranený. Dievčaťu sa podarilo za ním zliezť, dala mu všetky svoje teplé šaty a iba v spodnej košieľke sa vydalo hľadať pomoc.

Keď sa deti nevracali, matku pojal strach a dala ich hľadať. Sľúbila, že ak sa jej deti nájdu, dá postaviť kaplnku.

Služobníctvo zo statku sa vydalo hľadať deti, dievča, ktoré sa doráňané medzitým vrátilo, im ukázalo miesto, kde sa nehoda stala a skupine záchranárov sa chlapca podarilo nájsť živého. To sa stalo v novembri 1879 a v roku 1882 kaplnka stála.
Nedávno kaplnku zrekonštruovali dvaja umelci- manželia Christina a Alois Bauerovci pochádzajúci z okolia. Použili materiál, ktorý sa nachádzal v blízkosti. Napr. kríž na priečelí bol natretý čiernou hlinou z neďalekého lesa. Na výrobu oltárneho stola  použili staré drevo pochádzajúce z pôvodného zariadenia kaplnky.

















*  *  *




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára