sobota 23. augusta 2014

Spišská Stará Ves

Cestou z Červeného Kláštora sme sa nakrátko zastavili v tomto treťom najmenšom slovenskom mestečku. Pri krátkej prechadzke mestečkom nás zaujali dve pekne upravené sochy. Následne doma sme zistili kto bol Alojz Mária Chmeľ od ukrižovaného Ježiša.




Brat Alojz, vlastným menom Alojz Chmeľ sa narodil ako piate z deviatich deti v chudobnej rodine v Spišskej Starej Vsi dňa 17. októbra 1913. Od útleho detstva tužil byť kňazom v čom ho podporoval aj jeho otec. Po maturite na gymnáziu v poľskom Novom Targu odchádza do Rehole bosonohých augustiniánov. Neskôr ho pre jeho neobyčajnú horlivosť a nadanie prijali do noviciátu v talianskom Kláštore Santa Maria Nuova v Tivoli, kde prijal meno ALOJZ MÁRIA CHMEĽ OD UKRIŽOVAN0HO JEŽIŠA. Zomrel 16. augusta 1939 vo veku nedožitých 26 rokov. Pochovaný je v hrobke augustiánov na rímskom cintorin Campo Verano.


Ďalším významným rodákom zo Spišskej Starej Vsi je Štefan Leonard Kostelničák (1900-1949).


Do dejín slovenského výtvarného umenia sa zapísal ako najvýznamnejší ornamentalista. Jeho ľudové ornamenty zdobili parádne ľudové kroje, výšivky, obrusy, dečký na komodách, aj taniere povešané po stenách v dreveniciach.





*  *  * 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára