streda 7. decembra 2011

Nimnica – Kúpele Nimnica 28.7. - 4.8.2011


Nimnica je malá obec asi 4 km na východ od okresného mesta Púchov. Má asi 700 obyvateľov.
Pohľad na Nimnicu ponad priehradu

Vo vlastivednom slovníku obcí na Slovensku sa o obci Nimnica o. i. uvádza, že prvá písomná zmienka o obci je z roku 1408 ako Nywnicza. Názov obce sa postupne upravoval na Newnicze, Nywnicza, Okrun Nemnica, a asi od roku 1808 sa používa názov Nimnica. Počet obyvateľov - napr. v roku 1784 mala obec 306 obyvateľov, ktorí žili v 64 rodinách a bývali v 54 domoch. Zaoberali sa poľnohospodárstvom a po prvej svetovej vojne aj ovocinárstvom. Po druhej svetovej vojne v rokoch 1949 – 1957 bola vybudovaná Priehrada mládeže.

Počas prác na priehrade, pri hĺbení základovej jamy priehradného múra v roku 1953, bol pod hladinou Váhu objavený minerálny prameň liečivej vody. Pod tlakom mienky verejnosti a po overení zdravotnej prospešnosti vôd bolo rozhodnuté využívať ich kúpeľnícky. A tu začína história našich najmladších kúpeľov - Kúpeľov Nimnica. Vybudované kúpele boli dané do prevádzky dňom 1. apríla 1959.


V Kúpeľoch Nimnica sa liečia
-        choroby obehového ústrojenstva
-        choroby tráviaceho ústrojenstva
-        choroby z poruchy látkovej premeny a žliaz s vnútornou sekréciou
-        netuberkulózne choroby dýchacích ciest
-        ženské choroby
-        onkologické choroby
-        choroby z povolania 

Podrobnejšie informácie tu.

Kúpele Nimnica sme spolu s Betkou navštívili už niekoľkokrát. Nie však za účelom kúpeľnej liečby , ale na týždenné pobyty – Letné stretnutia Školy verejného zdravia (ŠVZ pozri tu),

Väčšinu organizovaného programu - prednášky v spoločenskej sále, stravovanie v jedálni a počas nepriaznivého počasia ranné rehabilitačné a odpoludňajšie zdravotné cvičenia - sme trávili v budove Balneoterapie 
Budova Balneoterapie 


   Pitný pavilón 
- samozrejme nepije sa víno ani pivo, ale nimnická minerálna voda






V jednej časti tejto haly je vystavené historické motorové vozidlo



Ubytovaní sme boli v kúpeľnom dome Salvator
Kúpeľný dom Salvator

Je odtiaľ pekný výhľad na priehradu a nádhernú prírodu vôkol,








i na parkovisko aut



Boli sme tu v rokoch 2005, 2007, 2010 a 2011 a môžeme zodpovedne povedať, že Nimnica je z roka na rok krajšia. Napr. v roku 2010 sme uvítali pekný altánok so zariadením na opekačky, ktorý za budovou Balneoterapie pribudol od našej predchádzajúcej návštevy.








Parčíky vo svahovom teréne areálu kúpeľov upravované formou skaliek sú z roka na rok krajšie







V parku je pamätník zakladateľovi kúpeľov MUDr Jozefovi Vajdovi ktorý sa pričinil o to, aby tu kúpele vôbec vznikli (zakladateľ MUDr. Vajda je otcom slovenského herca Jozefa Vajdu).


Čaro kúpeľov umocňuje Nosická priehrada – Priehrada mládeže (pozri tu), ktorá sa tiahne popred Nimnicu katastrom obce. Po priehrade premáva výletná loď a je tak možné obdivovať  prírodnú scenériu aj z lode.








Kultúrna referentka kúpeľov /stojáca/ bola našou sprievodkyňou





Aktualizuácia 25. augusta 2014

Areál kúpeľov je z roka na rok krajší. 0d roku 2011 kedy sme tu boli naposledy,pribudli pekné kvetinové parčíky pred budovou kúpeľov









všade je plno kvetov





pribudli jazierka s množstvom pekných rýb a rybičiek,














-

Pribudli pekné skalky a ďalšie sa budujú











 V jedálmi a pri procedúrach v kúpeľoch je príjemná atmosféra. Personál na recepcii, v jedálni a liečebných domoch je ústretový, milý a úslužný, rýchla obsluha. A v súvislosti s tým rád spomeniem jednu epizódku, ktorú nám rozprávala jedna naša zníma, ktorí tam bola na liečení. Pri pokuse odovzdať sestričke  pri liečebnej procedúre malú finančnú pozornosť tak, ako bola inde zvyknutá, sestrička to odmietla so slovami: "Prepáčte, ale u nás sa to nerobí".





*  *  *

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára