nedeľa 5. februára 2012

Dobogókő - 22. apríl 2006


Boli sme v maďarskom pohorí Piliš neďaleko Ostrihomu (asi 22 km juhovýchodne od Štúrova)   na miestach, o ktorých kolujú chýry, že vrch Dobogókő je plný energie a má liečivú silu. Podľa východných náboženstiev pohorie Piliš ukrýva v sebe veľkú magickú silu. Veria, že práve tu leží srdcová čakra zeme. Dobogókő (v preklade: tlčúci kameň)  priťahuje šamanov, ktorí vedia s touto energiou narábať. V lese je niekoľko šamanských miest.

Keď Dalajláma navštívil Maďarsko, jeho prvá cesta viedla sem na vrch Dobogókő. Tu pokľakol, pobozkal zem a povedal: ”Tibetský svetonázor chápe svet podobne ako aj ostatné náboženstvá ako celok a živý organizmus. Energetické centrá vidí nielen v ľudskom tele, ale aj na našej planéte Zem. Podľa tradície, srdcová čakra zeme, je práve tu, v pohorí Piliš.”


Príchod do cieľa nášho výletu



Orientačná tabuľa uvádza:
nadmorskú výšku, zemepisné súradnice, vzdialenosti z niektorých miest




Vyhliadková plošina na vrchole kopca





Odtiaľto je pekný výhľad na okolie ...






...






T. zv. Šamanská brána



Jedno zo šamanských miest



Na jednom brale je pamätná tabuľa uhorskému lekárovi, organizátorovi turizmu

Pamätná tabuľa MUDr. Edmundovi Viliamovi Térymu
 (1856-1917) lekár, horolezec a organizátor turizmu,
o. i. pôsobil aj na štiavnicku a vo Vysokých Tatrách 
/Téryho chata/



*  *  *


Aktualita
Keď som s odstupom času surfoval po internete, našiel som článok o Dobogókő v maďarskom pohorí Piliš, ktore sme v roku 2006 navštívili. Článok pod názvom “Uveríte? Vrch plný energie v Maďarsku má liečivú silu” bol uverejnený v časopise ŽIVOT č. 46/2010 a môžete si ho prečítať na stránke:


alebo po kliknutí tu
Aktualizované 20.I.2013




*  *  *

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára