sobota 4. februára 2012

Želiezovce - 7. september 2008


Navštívili sme mestečko Želiezovce, ktoré leží 64 km severovýchodne od Komárna.

Stručne z histórie Želiezoviec

Prvá zmienka o obci je z roku 1274, kedy obec patrila Hunt Poznanovcom. Po nich sa tu vystriedalo niekoľko panstiev –  zemania zo Želiezoviec,  Becseovci, Sesseffyovci a Esterházyovci. Panstvo tvorilo aj ďalších 12 obcí. V rokoch 1938 – 1945 bolo južné Slovensko a teda aj Želiezovce pripojené k Maďarsku. Mestský štatút Želiezovce dostali v roku 1960. Žije tu okolo 7,5 tisíc prevažne maďarsky hovoriacich obyvateľov.

Predmetom nášho záujmu bol kaštieľ Esterházyovcov a Pamätná izba hudobného skladateľa Franza Schuberta. Do kaštieľa sme sa nedostali. Je mimo prevádzky, pre verejnosť zatvorený. Ako sme sa následne dozvedeli, mesto Želiezovce ho chce predať, aby zaplatili dlh za nemocnicu (pozri tu),
Kaštieľ rodiny grófa Esterházy
  
Franz Schubert (*31.I.1797 vo Viedni - U19. XI.1828 vo Viedni)
 pôsobil v rodine Estházyovcov v Želiezovciach ako učiteľ hudby dve obdobia. Prvý pobyt v roku 1818 trval  4 mesiace a o 6 rokov neskôr to bolo 7 mesiacov. Počas druhého pobytu v roku 1824 býval v t. zv. Sovom zámočku, ktorý slúžil na ubytovanie učiteľov a umelcov. V roku 1970 bola v objekte zámočku zriadená Schubertova izba a pred ním stojí nová busta tohto hudobného skladateľa 












Soví zámoček


Busta Franza Schuberta


Prehliadli sme si pamätnú izbu Franza Schuberta.  Umiestnené su v nej dokumenty, dobový nábytok a ďalšie predmety , ktoré pripomínajú pobyt tohto hudobného skladateľa v  mestečku. 

























Ale ešte na jedného muža si želiezovčania spomínajú. U rodiny Esterháziovcov ako cukrár pracoval Franz Sacher, ktorý bol autorom receptu  na Sacherovu tortu. Kuchár Franz Sacher (1816 - 1907) bol rakúsky žid.

História vzniku tohoto receptu je nasledovná: Raz v roku 1832, keď Habsburské knieža Metternich očakával návštevu vysokopostavených hostí poveril svojich dvorných kuchárov, aby urobili takú tortu, aby sa pred hosťami nemusel hanbiť. Žiaľ v tento deň bol šéfkuchár chorý a preto musel túto úlohu  prevziať 16-ročný učeň druhého ročníka Franz Sacher. A výsledkom bola vynikajúca torta.

Počas služby u rodiny Esterháziovcov v Želiezovciach sa rodine Franza Sachera narodil syn Eduard. Ten neskôr vylepšil recept, keď tortu osladil marhuľovým lekvárom. V blízkosti Štátnej opery vo Viedni otvoril v roku 1876 Hotel Sacher a recept na pravú Sacherovu tortu je doteraz rodinným tajomstvom.

Pre zachovanie pamiatky na tohoto cukrára je v bývalom domčeku pre služobníctvo  umiestnená pamätná tabuľa, na ktorej sa o. i. uvádza, že syn manželov Sacherových – Eduard, sa tu narodil 
8. februára 1834. To sa mi zdá byť málo pravdepodobné, pretože recept na slávnu tortu vymyslel otec Eduarda -  Franz Sacher pred dvoma rokmi ako 16-ročný učeň. .


V Želiezovciach je okrem Šubertovej ulice aj ulica Sacherova..





*  *  *


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára