nedeľa 21. októbra 2012

Piešťany - 19.- 21. október 2012




Využili sme ponuku zľavnených víkendových pobytov v hoteli Magnolia Piešťany a kúpili sme si s Betkou poukaz pre dve osoby od piatku 19. do nedele 21. októbra. Tento raz sme nemali záujem o procedúry, prišli sme si len tak oddýchnuť a lepšie sa oboznámiť s Piešťanmi a blízkym okolím.

Hneď v prvý deň nášho pobytu sme si v budove Kúpeľnej dvorany  prehliadli Balneologické múzeum. Múzeum je špecializované na dejiny kúpeľov a kúpeľníctva na území Slovenska. Veľká časť expozicie je venovaná archeologii a exponátom histórie regiónu Piešťany.



















 Osobitná časť stálej expozície je venovaná osobnosti generála M. R. Štefánika, rodáka z neďalekých Košarísk













 V nasledujúci deň sme si so sprievodcom prehliadli historickú časť mesta a kúpeľného ostrova. Dozvedeli sme sa, že Piešťany vďačia za svoj rozkvet rodine Winterovcov – otcovi Alexandrovi a synom  Ľudovítovi a Imrichovi. Preto na začiatku prehliadky aspoň stručne o tejto rodine:



Otec Alexander (1829 - 1919) pochádza z chudobnej židovskej rodiny v Tvrdošovciach. Do Piešťan prišiel zo Šiah, kde mal obchod s textilom. Od grófa Františka Erdődiho prenajal piešťanské kúpele pôvodne na 30 rokov. Nájomná zmluva bola postupne predlžovaná až na 99 rokov.

Najväčšiu zásluhu na rozvoji kúpeľov a mesta má jeho syn Ľudovít Winter (1.11.1870 - 15.9.1968), ktorého otec ako 20 ročného odvolal zo štúdia na technike  vo Viedni, , aby mu pomáhal s vedením kúpeľov. Významne sa zaslúžil o premenu obce na mesto. Za jeho pôsobenia boli vybudované: Robotnícka nemocnica (otvorená v roku 1894), Kúpeľná dvorana - Kursalón (1894), Kúpele Františka Jozefa (1898), moderný komplex prepychového kúpeľa Irma s palácovým hotelom Thermia Palace pre zámožných hostí (1912), Ružový mlyn (1916), Liečebný dom Cyril (1929), hotel Eden a Excelsior (teraz Liečebný dom Jalta) (1929), reštaurácia Červená veža (1929). Kolonádový most (1933), termálne kúpalisko Eva´(1934). Niektoré dal sám postaviť, o výstavbu ďalších sa zaslúžil.Podľa jeho návrhov bola vystavaná mestská časť Floreát 

Pri budovaní kúpeľov pomáhal aj Ľudovítov mladší brat Imrich. Staral sa najmä o reklamu, rozvoj kultúrneho života a športu v kúpeľoch. Bol zakladateľom muzeálnej spoločnosti v Piešťanoch.

- o -


Prehliadku sme začali pred býv. hotelom Eden (hotel je už t.č. nefunkčný, v prevádzke je len reštaurácia).. Prešli sme popri kúpeľnej kaplnke postavenej v roku 1897 v neogotickom slohu. Slúžila najmä pre kúpeľných hostí.



Prešli sme ku Kolonádovému mostu. Tento železobetónový, známy tiež ako Sklený most cez rieku Váh dal Ľudovít Winter vyhotoviť architektovi Emilovi Bellušovi (jeho priateľ zo štúdia vo Viedni). Most spája centrum mesta s kúpeľným ostrovom . Bol postavený v rokoch 1931 až 1933.


 Pred mostom stojí bronzová socha Barlolámača. Táto socha má nasledovnú históriu: V roku 1894 požiadal budovateľ piešťanských kúpeľov Ľudovít Winter Artura Heyera, aby jedinou figúrou zobrazil uzdravenie. Maliar mu predložil skicu Lámača barlí. Ten sa stal jedinečným symbolom kúpeľov i mesta. Po 40 rokoch vytvoril unikátnu bronzovú sochu barlolámača bratislavský akademický sochár Robert Kühmayer.  


Na priečeliach mosta z oboch strán sú latinské nápisy – názov oslavnej básne Adama Trajana: Saluberrimae Pistinienses Thermae (Najuzdravujúcejšie piešťanské kúpele) a z druhej strany mosta je nápis prevzatý z biblie: Surge et ambula (Vstaň a choď).


Na moste sú
dva obrazy Martina Benku vyleptané do skla. K týmto leptom sa viaže táto historka: Lepty zachránil Koloman Magdolen pred tým, ako odchádzajúce nemecké vojská vyhodili most - vkradol sa tajne na podmínovaný most a sklá vybral a uschovával až do roku 1956, kedy sa most obnovil).

  




Po prehliadke Kolonádového mosta sme zamierili k hotelu Thermia Palacekúpeľa Irma.




V tomto roku /2012/   uplynulo presne 100 rokov odvtedy, ako bol  tento komplex daný do  užívania. Reprezentačný hotel, ktorý bol prvým 5-hviezdičkovým hotelom na Slovensku a luxusný kúpeľ dal postaviť Ľudovít Winter. Obe náročné budovy, postavené za necelých 20 mesiacov,  boli dané do užívania 1. mája 1912. Oba objekty boli určené pre zámožných hostí s cieľom zvýšenia príjmov a k získaniu medzinárodnej prestíže. A zámer podnikateľa sa splnil. Hotel Thermia Palace a kúpele Irma sa stali mimoriadne príťažlivé pre tú najbohatšiu klientelu kúpeľov. Za 100 rokov ktoré od ich otvorenia uplynuli, sa tu vystriedalo veľa významných osobností. Prvým prominentným hosťom bol bulharský cár Ferdinand I. V pamätnej knihe hotela sú podpisy celého radu kniežat, princezien, vojvodov, grófov, barónov, Indických maharadžov, finančných magnátov, diplomatov, politikov, významných umelcov, športovcov,...

Vďaka sprievodcovi nám bola umožnená prehliadka jedálne a  niektorých ďalších miestností hotela Thermia Palace 







V strede obrázka súsošie: Tri grácie












K Thermia Palace patrí i parčík pred budovou so 4 sochami grécko-rímskych bohov 



Kúpeľ IRMA









Foto Po prehliadke kúpeľa nás sprievodca zaviedol k prameňom piešťanských kúpeľov a k zrecím bazénom liečivého peloidu (bahna)


Prameň Adam Trajan je najstarší a najvýdatnejší prameň piešťanských kúpeľov.Hĺbka studne je 7,5 m, teplota vody 65 až 67°C, odberné množstvo vody je 1200m3/deň 


Zrecie bazény liečivého peloidu








Prešli sme popri leknovom jazierku.Tak pre zaujímavosť: Zriadiť termálne leknové jazierka na kúpeľnom ostrove, bol nápad bulharského cára Ferdinanda I., ktorý sa tu niekoľkokrát liečil. Okrem lekien tu kvitne aj Victoria regia, ktorá pochádza od povodia rieky Amazonky








Pokračovali sme prechádzkou parkom a zastavili sme sa pri budove bývalého hotela Slovan, resp. pôvodnom Grand Hoteli Royal. Od roku 1986, kedy hotel zatvorili,budova chátra. Bol to prvý veľký hotel v Piešťanoch.

Sprievodca nás oboznamuje s históriou niekdajšieho hotela Slovan,
resp. Grand Hotela Royal









Parkom popri amfiteátri sme prešli ku Kúpeľnej dvorane – Kursalónu. Je to budova z roku 1893. Sídli v nej balneologické múzeum, ktoré sme navštívili včera. Dnes sme si so sprievodcom prehliadli veľkú sálu so zachovalou štukovou výzdobou. Organizujú sa v nej rôzne kultúrne podujatia. V čase našej prehliadky v sále pripravovali svadobnú hostinu. Kursalón je prvou budovou, ktorú dal v Piešťanoch postaviť Alexander Winter po prenajatí kúpeľov. Je najväčšou zachovanou budovou z 19. storočia v Piešťanoch.

Hudobný pavilón vybudovaný v roku 1968



Kúpeľná dvorana - Kursalon



Kúpeľná dvorana - Kursalon




VIDEO:  Kursalón






Po prehliadke Kursalónu sme prešli na Winterovu ulicu, zastavili sme sa pri budove bývalého riaditeľstva kúpeľov (predtým Pánsky hostinec). Je to asi najstaršia budova v Piešťanoch. Predpokladá sa, že práve jeho historickej podobe boli venované verše Adama Trajana z roku 1642, v historickej oslavnej básni o piešťanských kúpeľoch.






Našu prehliadku so sprievodcom sme skončili pred ďalšou budovou - Penzión Zelený strom na Winterovej ulici č. 19. Budova bola postavená v roku 1902. O rok neskôr ju kúpili Winterovci. Prikúpili k nej aj susedný dom. Obe budovy spojili, vytvorili hotel s 30 izbami a dva rodinné byty pre vlastnú potrebu.


Penziónu Zelený strom v ktorom Ľ Winter býval - Horná časť budovy  ...





... a prízemie  Pamätná tabula na dome pozri text
 

Apropo – rodina Winterovcov.  Na záver prehliadky so sprievodcom  ešte stručne z regionálneho týždenníka PIEŠŤANSKÝ TÝŽDEŇ:



Ľudovít Winter celý svoj život zasvätil zápasu za prosperitu piešťanských kúpeľov. Budoval ich do roku 1940, kedy boli zoštátnené. /V jednom prameni som sa dočítal, že keď po vzniku vojnového Slovenského štátu začalo prenasledovanie Židov, z obavy, aby sa kúpele nedostali do rúk fašistom, sám požiadal prezidenta Jozefa Tisu, aby boli zoštátnené - pozri TU (pozn. autora)/. Ako svoje životné krédo si vytýčil cieľ získať Piešťanom svetové meno. Nikdy sa tejto myšlienke nespreneveril ani v časoch prenasledovania v období II. svetovej vojny a po roku 1948. Zmieril sa so stratou rodinných kúpeľných podnikov, pretrpel trýzeň koncentračných táborov, do konca života trpezlivo znášal ústrky totalitného režimu, no svoju oddanosť a vzácny vzťah k Piešťanom, ku kúpeľom i mestu si zachoval až do smrti. Na sklonku svojho života napísal pamäti, v ktorých nie je zaujímavá len história, ale aj celý rad návrhov a námetov pre povznesenie kúpeľov a mesta v budúcnosti.



Ľudovít Winter zomrel v Piešťanoch ako 98-ročný dňa 15. septembra 1968 a pochovaný je na cintoríne na Bratislavskej ceste. Dňa 1. novembra 1990 bola na penzióne Zelený strom, kde pôvodne býval, odhalená pamätná tabuľa. Jej autorom je akademický sochár Ladislav Ľudovít Pollák. Od 1. januára 1991 nesie hlavná ulica v centre mesta jeho meno. Bolo mu udelené čestné občianstvo mesta Piešťany in memoriam ako ocenenie jeho neopakovateľného prínosu a vkladu do vývoja mesta a kúpeľov. V roku 2008 bol dokončený film „Optimista“ – hraný dokument o živote a diele Ľ. Wintera (režisér Dušan Trančík).

***
Odpoludnia sme si, ale teraz už bez sprievodcu, pozreli Komplex Balnea - Centrum , vybudovaný v rokoch 1965 – 1981 v centrálnej časti Kúpeľného ostrova. Sú to navzájom pospájané štvorhviezdičkové hotely: Balnea Palace, Balnea Grand, Balnea Splendid a Balnea Esplanáde, a ako ďalší objekt komplexu je  Spoločenské centrum. Celý komplex má kapacitu 1280 lôžok a poskytuje komplexné ubytovanie, stravovacie, balneoterapeutické, kultúrne a ďalšie služby kúpeľnej klientele.












Ešte pohľad z balkóna hotela Magnólia
Rieka Váh. V pozadí pohorie Inovec


Vpravo - krajinský cestný most cez rieku Váh v meste Piešťan


*  *  *
Aktualita:
O 10 dní po našom odchode, dňa 31. októbra 2012 navštívila Piešťany štátna
tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Indie Preneet Kaur. Starý otec jej manžela maharadža Bhupinder Soinghu z Patijali bol vôbec prvým maharadžom, ktorý navštívil piešťanské kúpele




Aktualizované 2.11.2012




*  *  *

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára