utorok 9. októbra 2012

Vrbové - kúria Mórica Beňovského a iné pamätihodnosti mesta



Mestečko Vrbové leží na úpätí Malých Karpát, asi 10 km severozápadne od okresného mesta Piešťany. Má okolo 6000 obyvateľov. Zastavili sme sa tu cestou z Komárna na Bradlo, aby sme si pozreli kúriu Beňovských - rodný dom Mórica Beňovského a zaspomínali si na jeho dobrodružný život

Pripomeňme si stručne fakty z jeho života:

Gróf Móric Beňovský (*1746 - 1786) slovenský cestovateľ a spisovateľ, kráľ Madagaskaru. .
G
Bol dôstojníkom rakúskej armády, veliteľ poľskej armády, plukovník francúzskej armády, ruský zajatec odsúdený do vyhnanstva na Sibír. Tam zorganizoval vzburu väzňov, tí sa zmocnili lode Sv. Peter a odplavili sa do portugalskej kolónie Macao. Móric Beňovský tak bol prvý Európan, ktorý sa plavil  v severnej časti Tichého oceána, hoci prvenstvo bolo neprávom priznané Jamesovi Cookovi, ktorý túto plavbu vykonal o 7 rokov neskôr. V kolónii Macao nadviazal styky s Francúzmi. a po príchode do Francúzska ho poverili vojensko-obchodnou misiou na Madagaskare. Tu 
 ho v roku 1776 vyhlásili za kráľa kráľov.  Na Madagaskare strávil štyry roky svojho života. Padol v boji s francúzskym komandom na Východnom myse pri meste Antalaha, kde mu v tomto roku (2012) odhalili pamätník a pomenovali po ňom námestie.

O tom, ako došlo k zvoleniu M. Beňovského za Malgašského kráľa a iné zaujímavosti z jeho krátkeho, ale pestrého života, sa záujemcovia môžu dočítať v reportáži cestovateľa a režiséra Vladimíra Dudláka, ktorý bývalé Beňovského kráľovstvo navštívil.


Na rozhraní Námestia Slobody a Beňovského ulice stojí kúria šľachtického rodu Beňovských - Rodný dom Mórica Beňovského






Nádvorie Kúrie

Žiaľ, tieto dvere boli v deň našej návštevy zatvorené






???
Informácia z tlače /SITA 6.10.2012/:  



V rámci DNÍ MESTA VRBOVÉ 2012, dňa 5. októbra 2012, t.j 5 týždňov po našej návšteve mestečka Vrbové bol na Námestí slobody odhalený pamätník: "Beňovského svet" autorov - akad. sochára Antona Gábrika a akad. maliara Igora Piačka. Dňa 10 októbra bude odborné predstavenie filmového dokumentu Vladimíra Dudláka a Lenky Moravčíkovej-Chovanec: "Beňovský žije!"







Pamätník venovaný kráľovi Madagaskaru Móricovi Beňovskému odhalili v jeho rodnom Vrbovom. Pamätník tvorí bronzová socha Mórica Beňovského, ktorý sedí na zemeguli a po jej obvode je mozaika z jeho života







Na snímke z ľava: Honorárny konzul Madagaskaru v Mdarsku Richard Randrijansolo Lalarison, primátor Vrbového Ján Jánoška a filmový predstaviteľ Mórica Beňovského Jozef Adamovič
???


Po prehliadke kúrie sme si v mestečku pozreli niektoré ďalšie historické pamiatky. Pri prehliadke sme zistili, že  nielen talianska Pisa sa môže „pýšiť“ svojou šikmou vežou.  Šikmú vežu má aj Vrbové. Náklon veže v Pise je síce väčší, keď teraz po určitých spevneniach základov je náklon od zvislej osi asi 3 m a vo Vrbovom je to „iba“  99 cm. Veža v Pise je však takmer o 18 m vyššia (vo Vrbovom 38,16 m, v Pise 56 m). Príčiny vzniku naklonenia sú však u oboch veží rovnaké: základy stavby v mäkkej hornine. Vzniklá porucha u oboch veží sa zmenila na akúsi prednosť – stali sa z nich turistické atrakcie a Vrbové býva nazývané i Slovenskou Pisou.







Ďalšou historickou pamitkou mestečka je kostol sv. Martina z konca 14. storočia





Synagóga v takom malom mestečku  nasvedčuje tomu, že tu je, alebo bola veľká židovská komunita. A história to aj potvrdzuje. V historických záznamoch je informácia o početnej židovskej komunite od 17. storočia. V roku 1683 sem z Moravy prišlo vyše 200 židov. Prvú synagógu mali židia vo Vrbovom už v roku 1731.  Súčasná, ktorá je už v poradí tretia , bola postavená v rokoch 1882-1883 v maurskom štýle. V tom čase tvorili židia vo Vrbovom 1/3 obyvateľstva .


Počas druhej svetovej vojny sa celé mesto Vrbové stalo getom pre židovské obyvateľstvo Väčšina z nich bola deportovaná do tábora smrti Auschwitz (Oswiecim) a zahynula tam v plynových komorách.

 


*  *  * 
Aktualizované dňa  9.X.2012

2 komentáre:

  1. V akom štýle je postavená kúria?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Žiaľ, to neviem posúdiť. Nie som v tomto smere odborník. Všade som sa dočítal len maximálne o tom, že ide o stavebnú pamiatku obytného charakteru.

      Odstrániť