sobota 10. mája 2014

Psiare – hlavné mesto Korytárie, alebo - dedinka, kde sa dospeláci hrajkajú

Prijali sme pozvanie do Cisárskej akadémie Marca Aurélia v Psiaroch,  na slávnostné udeľovanie titulov DoktorHororuSkaza (DHs), ktoré sa konalo v sobotu dňa 10. mája 2014.

Dedinka Psiare je miestnou časťou obce Hronský Beňadik na juhu okresu Žarnovica. Leží na pravom brehu rieky Hron. Psiare sú súčasťou „Slovenskej brány“. Dominantou Psiarov je Krivín, ktorý je súčasťou pohoria Štiavnických vrchov. Pozostáva z dvoch skalnatých výbežkov v nadmorskej výške  315.9 m. Prvá písomná zmienka o Psiaroch je z 15. mája 1209, v listine pápeža Inocenta III., kde Pezér sa uvádza ako majetok benediktínskeho opátstva. Vtedajší názov Pezér sa postupne menil, až na súčasný názov Psiare.

S dedinkou sme sa oboznámili už pred niekoľkými rokmi prostredníctvom Betkinho spolužiaka – spisovateľa, publicistu, textára piesní a veľkého srandistu Petra Vala. Je Bratislavčan, ale v Psiaroch má chalupu, v ktorej je častým obyvateľom. Jednou zo zaujímavostí Psiarov je, že tu bolo vyrobené prvé slovenské auto .

Peter Valo   je autorom okrem iných aj publikácie ktorá sa priamo viaže k obci, pod názvom: Juj, keby tak Psiare mestom boli. Napísal, okrem iných, text piesne o Nasti Kuzminovej, ktorou ju v roku 2010 vítali  Banskobystričania po návrate zo ZOH vo Venkouveri.  Ale nie o Valovi som chcel, hoci práve v jeho hlave sa zrodila myšlienka založenia Cisárskej akadémie Marca Aurélia v Psiaroch a on má veľký podiel na hraní sa dospelákov v Psiaroch. Lebo ako sám spomína: “Keď sa tu inovovala stará škola, povedali sme si, že keď je už pomaly v každom kúte na Slovensku vysoká škola, prečo by v Psiaroch nemohla byť cisárska akadémia. Prišiel sem teda Markus Aurélius premenoval starú školu a Cisárska akadémia Marca Aurélia je na svete

Aj keď Psiare sú iba miestnou časťou obce Hronský Beňadik, nie sú len nejakou bezvýznamnou osadou pánu Bohu za chrbtom. Naopak. Nemajú síce vlastného richtára, ani farára, ale majú Cisársku akadémiu Marca Aurélia (CAMA) a to nie je len tak hocičo. Tú im môžu závidieť aj veľké mestá.  Pod záštitou CAMA sa v Psiaroch každoročne koná letná olumpiáda (to nie je preklep! Olumpiáda v Psiaroch sú preteky vo vodnom slalome na korytách).  Ďalej je tu prosperujúca Základná organizácia Slovenského zväzu záhradkárov, ktorá okrem odborných záhradkárskych podujatí sa angažuje pri organizovaní činnosti CAMA a ďalších kultúrnych a spoločenských podujatí v obci a sú tu ďalšie inštitúcie. Ale poďme pekne po poriadku.


Prečo Cisárska akadémia Marca Aurélia a prečo v Psiaroch

Marcus Aurelius Antonius (*26. apríl 121 Rím - † 17. marec 180 Vindobona, terajšia Viedeň) bol rímsky cisár a filozof. Takmer celé obdobie jeho vládnutia od roku 161 bolo vyplnené vojnami. Po jeho nástupe na trón prepukla vojna s Partmi na Východe (Sýria). Ešte táto ani po piatich rokoch neskončila, keď germánske a sarmatské kmene začali útočiť na Rímsku ríšu. Markus Aurélius teda skončili vojnu na Východe a časť vojska presunul z Východu na podunajskú hranicu. To bol začiatok markomanských vojen na ktorých sa zúčastnilo 26 rôznych kmeňov so striedavými úspechmi a porážkami bojujúcich strán.

Po smrti Marca Aurélia na oslavu víťazných vojen jeho syn Commodus nechal na námestí Piazza Colonna v Ríme postaviť Stĺp Marca Aurélia. Stĺp z carrarského mramoru takmer 30 m vysoký s priemerom 3,7 m stojí na 10 m vysokom podstavci. Na stĺpe je špirálový reliéfny pás, na ktorom je vytesaných vyše 100 bojových scén. V treťom závite od spodu je na stĺpe slávny výjav – “zázračný dážď”, ktorý zachránil Rimanov v bitke s Kvádmi asi v roku 172, niekde na území dnešného Slovenska, dodnes sa však presne nevie kde. Skutočnosťou ale je, že rímsky cisár Marcus Aurélius, ktorého nazývali tiež “filozof na tróne”, počas uvedenej vojny napísal v gréčtine spis “Τ ες αυτόν”  “Ta eis heauton” (Hovory k sebe samému) a ako to on sám uvádza – v zemi Kvádov nad Graunuom, teda “V zemi Kvádov nad Hronom” (bližšie pozri - Ing. Richard Kafka: Stĺp Marka Aurélia v Ríme hovorí aj o Hrone).


Archeológovia sa zhodujú v tom, že toto miesto je niekde poniže Hronského Beňadika a preto možno predpokladať, že  by týmto miestom mohlo byť hradisko Krivín. Preto Cisárska akadémia Marca Aurélia a preto v Psiaroch.

°°°

Oslava

Zraz účastníkov oslavy - protagonistov CAMA a hostí bol vo Valovej chalupe. Program začal aktom premenovania Valovej chalupy na „Zlejkovu chatrč“. Zlejko bol zbojník, ktorý vraj zo svojej diery pod Krivínom oberal bohatých, aby dával chudobným. Akt premenovania vykonal cisár Markus Aurélius





Po tomto akte sme sa všetci presunuli do budovy CAMA





Protagonisti CAMA

Protagonistami CAMA sú tieto osobnosti:

rektora CAMA, jeho veličenstvo cisára Marca Aurélia na večné veky vekov,
predstavoval Matúš Olha, rektor Akadémie umenia v Banskej Bystrici,

jeho poradcu, senátora   
Jozef Krajčí, profesor rímskeho a cirkevného práva,

prvého nositeľa titulu DoktorHoruSkaza prorektora CAMA pre srandu na večné veky vekov
Oldo Hlaváček, herec SND,

nositeľa titulu DoktorHororuSkaza a prorektor CAMA pre styk so šamanmi na večné veky vekov
Milan Otčenáš, jeden zo zakladateľov slovenskej traumatológie, dlhoročný primár Kliniky úrazovej chirurgie v Banskej Bystrici a ako dôchodca niekoľko rokov pôsobil v lekárskej misii v Južnom Sudáne,

prorektora CAMA pre blbosť
Peter Valo, spisovateľ a publicista, autor scenára podujatia

Úvodom za organizáciu záhradkárov privítal prítomných Juraj Kosmály, predseda Základnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov

Potom sa ujala slova Renátka Kotorová (ďalej len „Renátka“), ktorá toto podujatie uvádzala. 

 Privítala a predstavila postupne všetkých funkcionárov CAMA a hostí. 
Z ľava: Renátka, prorektor pre blbosť, predseda ZO SZZ, jeho veličenstvo cisár,  senátor - cisárov poradca, prorektor pre srandu

potom oslovila jeho veličenstvo cisára Marca Aurélia: „Vaša magnificencia, prosím o otvorenie slávnostnej vedeckej rady CAMA“. Nato cisár povstal
a otvoril zasadnutie týmito slovami:

„Žijeme v čase hororov každodenných. Valia sa na nás z televízie, novín, filmového plátna, z politickej scény. ale aj zo života. Ich tvorcovia na nás pôsobia ako traviči studní. Ešte šťastie, že sú medzi nami ľudia, ktorí nás dokážu oslobodiť od stresu a vrátiť nám vieru v lásku k životu a napraviť pokrivené sebavedomie. Naši hrdinovia paralyzujú travičov studní svojou prácou a prístupom k životu a tým našim hororom každodenným spôsobujú skazu. Akurát málokto si ich vie oceniť.  Preto sme sa na Cisárskej akadémii Marka Aurélia rozhodli udeľovať titul  DoktorHororuSkaza“.

Renátka: "Vaša magnificencia, dovoľujem si predstaviť Vám kandidátov na titul DoktorHororuSkaza (DHs):

- futbalového reprezentanta Titusa Bubernika,  ktorý sa slávnosti zo zdravotných dôvodov nemôže zúčastniť a bude ho zastupovať  Oldo Hlaváček,

- vinárskeho mága Karola Braniša 

- a futbalového reprezentanta Jozefa Štibrániho.

Prosím prorektora CAMA pre srandu Olda Hlaváčka o predneseni laudácie na pána Titusa Bubernika".

A prorektor CAMA pre srandu v prednese laudácie uviedol stručný životopis Titusa Bubernika narodeného v roku 1933 v Pustých Uľanoch, zhodnotil jeho úspešnú futbalovú kariéru, futbalistu, ktorý hrával futbal hlavou.

Druhú laudáciu na Karola Braniša, narodeného 4.11.1957 v Trnave, predniesol ´Juraj Kosmály. Karol Braniš - v roku 1986 promoval na Záhradníckej fakulty v Lednici a celý svoj život zasvätil práci vo vinohradníctve. V roku 1994 založil firmu ORVIN, ktorá sa venuje pestovaniu hrozna. V laudácii sú podrobne uvedené úspechy ktoré dosahuje vo svojich vinohradoch.


Laudáciu na futbalovú legendu - Jozefa Štibrániho predniesol Ernest Caban, ktorého cisár menoval senátorom pre liečbu mrazom. Jozef Štibráni sa medzi futbalové legendy dostal v pomerne mladom veku, ako 22 ročný. Caban pripomenul rozhodujúci gól, ktorý vsietil proti španielsku a ktorý znamenal postup do finále majstrovstiev sveta vo futbale v Čile a Československo vo finále získalo striebornú medailu.


Po prednesených laudáciách Renátka požiadala o vyjadrenie oponentov - prorektora pre blbosť Petra Vala a prorektora pre styk so šamanmi Milana Otčenáša.

Po kladných oponentúrach sa ujal slova cisárov hlavný poradca, profesor Jozef Krajčí , aby vykonal slávnostný promočný akt:

Maestas-imperátor-magnus cancellarius Academiae Psiarensis alias Korytarium- Marcus Aurelius.

Vaše cisárske veličenstvo -vládca- veľký kancelár cisárskej akadémie v mestečku Psiare zvanom Korytaria - Marcus Aurelius.

Ešte pred tým ako ste v roku 180- tom presne 17.marca v neďalekom Vindebone, neskoršie barbarmi pomenovanej Viedeň -  ráčili zomrieť na následky moru - Váš fyzický zrak sa z vysokého brala zvaného Krivín nad Zlejkovou jaskyňou upínal na osadu zvanú Korytárium, ktorú neskoršie barbari pomenovali Psiare - a hneď vtedy ste si uvedomovali, že tento krásny kúsok zeme bude vhodný pre vznik inštitúcie, ktorá by bola dôstojná Vašej cisárskej vznešenosti po všetky roky až do skončenia sveta. Tento Váš fyzický zrak, ktorý vtedy vychádzal z Vášho fyzického oka videl už vtedy tu cisársku akadémiu. A vtedy  ste jej už dali aj svoje cisárske placetum, aby toto locum credibile bolo pod bralom, na ktorom ste napísali Vaše veľdielo s názvom Ta eis heauton, ktoré neskoršie barbari nazvali 
" Hovory so sebou". A práve tu ste sa pod prvú kapitolu tohoto Vášho diela aj podpísali vlastnoručnou signáciou, ktorá doslova znie: napísané v krajine Kvádov nad riekou Granuou, ktorej neskoršie barbari dali meno Hron.

Vaše cisárske veličenstvo a odvtedy sa sem veľmi často vraciate ako na územie blízke Vášmu cisárskemu srdcu. Samozrejme už nie vo Vašom fyzickou tele, ale v prevtelenom tele ako duch Vášho majestátu, ktorý si zachoval ten mladícky výzor, v ktorom ste vtedy ako 59- ročný z tohoto slzavého pozemského údolia odišli.

No a k tomuto som sa chcel dostať. Že teda k veľkej radosti tohoto ľudu, ktorý Vám vtedy bol ako cisárovi poddaný v provincii Panonia (dnes je poddaný v Európskej únii v provincii Slovensko - a to ani nevieme komu) sa sem často vraciate.

Boli ste tu pri inštalácii Vašej dnes už slávnej a medzinárodne uznávanej Akadémie Psiarensis.

Chodíte sem každý rok na medzinárodné preteky v rýchloplavbe lodí s ľudským pohonom nazývanými korytá, ktoré sa vždy končia tvrdou súťažou a následnou degustáciou božského moku zvaného otelák pod záštitou vznešeného boha Bacchusa.
No a dnes ste tu už po tretí raz, aby ste samozrejme tým vyvoleným, ktorí prešli prísnou lustračnou komisiou a ktorí si to plne zaslúžia udelili jeden z najprestížnejších titulov v celej akademickej obci sveta a podsvetia titul Doktor hororu skaza.

Ako ste počuli na tento titul sú navrhovaní vzácni muži tejto provincie, ktorí po zložení komplikovaného sľubu vernosti tejto vašej cisárskej akadémii a obci Korytária budú toho hodní, aby ste im tento titul naozaj udelili. Sú to illustrissimi domini - teda najjasnejší páni, a to Mgr. Jozef Štibrányi a Ing. Karol Braniš.
Laudáciu na nich, teda oslavné reči sme si pred chvíľou vypočuli.

Teda už nič nebráni tomu, aby sme pristúpili k slávnostnej promócii.

Začína sa podstatná časť tejto slávnosti. Prosím všetkých, aby povstali, tí ktorí stoja, tých poprosím, aby si na miesta tých, ktorí povstanú nesadali. Teda postavíme sa všetci.

Carissimi- Amici- Domini illustrissimi
Summum consilium Academiae ceasaree nomine Marcus Aurelius Psiarensi alias Korytarium non ignorans quantum vos domini Illustrissimi Josephus Štibrányi et Carolus Braniš ad incrementum scientiarium iam dium valueritis, praesentim cum laude sibi comparaverit originem trades a genere Slovaco.

Itaque iam nihil impedit, quominus honores, quibus vos Academiae Marcii Aurelii in Psiarensi alias Korytarii ornare cupit vos inpertiamus.

Et ergo ego promotor legitimeconstitutus Tee Dominus illustrissimus Josephus Štibrányi et Te Dominus illustrissimus Carolu Braniš creo creatam renuntio omniaque jura et privilegis DOCTORIS HORORUS SKAZA quae Rei publice Slovacae hius academice dignitati concessit et HOC diplomataAcademiae Marcii Aurelii in Psiarensis alias Korytarii vos - maiestas imperator et magnus cancellarius Academiae Marcus Aurelius in magnus tradet.

Vaše veličenstvo, prosím Vás odovzdajte novopromovaným doktorom hororu skaza pánom Mgr. Jozefovi Štibrányimu a Ing. Karolovi Branišovi diplomy, ktoré ich budú oprávňovať k noseniu tohoto akademického, na celom svete uznávaného titulu Doktor hororu skaza.
  
Na pokyn Renátký prorekror pre víno Juraj Kosmály vyzval kandidátov, aby prisahali na symbol Vesmírnej ríše Korytárie (koryto) a poprosil jeho veličenstvo cisára o slová prísahy.

Cisár: Ako Korytár budem vždy zachraňovať Korytára, lebo verím, že ľudský život je cennejší ako komáre, kôrovce, lykožrúty, premnožené medvede a iná ľudská či neľudská háveď. Ako človek sa budem vždy držať článku našej ústavy Korytárie, ktorý hovorí: Vždy budem robiť srandu aj zo seba samého, aby som svojim blízkym spôsobil radosť“.

Po vypočutí slov prísashy, na pokyn prorektora pre víno,si postupne každý kandidát namočil ukazovák do oteláku pripraveného v symbole štátnosti - miniarúrnom koryte, potom položil ruku na tento symbol a vyslovil magické slová súhlasu s prísahou: HYBAJNAJEDON, DOVYPITIA“. 


Poznámka: 

Názov Korytária a koryto ako symbol štátnosti, či preteky na korytách na rieke Hron ako športovú disciplínu v olumpiáde, si Psiarania zvolili podľa prezývky "korytári", ktorú im dali škodoradostní susedia, keď počas povodní sa vraj plavili po dedine na obáracich korytách (koryto vydlabané z jedného kusa dreva). To je dôkaz, že si dokážu urobiť srandu aj zo seba, aby susedom urobili radosť.



Potom sa ujal slova cisár: "Týmto udeľujeme JUDr. Titusovi Bubernikovi narodenému 12. októbra 1933 v Pustých Uľanoch titul DoktorHororuSkaza a na večné veky vekov ho menujeme za prorektora CAMA pre hru hlavou.

Ing Karolovi Branišovi narodenému 4.11.1957 v Trnave udeľujeme titul DoktorHororuSkaza a na večné veky vekov ho menujeme za prorektora CAMA pre omšové vína a boj proti škorcom.

Mgr. Jozefovi Štibránimu narodenému 11.1.1940 z Vlčkoviec pri Trnave udeľujeme titul DoktorHororuSkaza a na večné veky vekov ho menujeme za prorektora CAMA pre trhanie sietí"

Cisár každému odovzdal diplom a na hlavy im položil vavrínový veniec. Súčasne ako symbol hodnosti prorektor pre víno Juraj Kosmály každému odovzdal prorektorský šamlík z dielne senátora Daniela Ráchelu.



Na pokyn cisára sme všetci vstali a zaspievali Gaudeámus. A Renátka vyhlásila slávnostnú časť zasadnutia za ukončenú. Nasledovala beseda s ocenenými,   autogramiáda, spoločná fotografia


Foto: Štefan Ráchela
a Ján Dado
Aktualita
Ďalšie zasadnutie CAMA v Psiaroch sa konalo dňa 29. septembra 2014 na ktorom boli udelené tituly DoktorHororuSkaza ďalším dvom významným osobnostiam - našej olympijskej víťazke pani Anastázii Kuzminovej a poprednému špecialistovi hrudnej chirurgie Profesorovi MUDr Svetozárovi Haruštiakovi CSc. Pozri v tomto blogu pod titulkom : Psiare2 - Hej pod Krivínom tam je veselý svet, ktorý je voľným pokračovaním tohoto príspevku


*  *  *


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára