sobota 23. augusta 2014

Červený Kláštor


Kultúrnu pamiatku Červený kláštor sme si v minulých rokoch už prehliadli niekoľkokrát, žiaľ fotografie z predchádzajúcich návštev sa nezachovali. Teraz, pre malý časový priestor sme si prehliadli len exteriér tejto národnej kultúrnej pamiatky.


Obec Červený Kláštor sa nachádza na sútoku rieky Dunajec s potokom Lipník, asi 50 km severovýchodne od Vysokých Tatier. História obce sa spája najmä s národnou kultúrnou pamiatkou, kláštorom zo 14. storočia.

Pôvodne Lechnický kláštor z roku 1320 obývaný mníchmi rádu kartuziánskeho, potom kamaldulského bol v 17. storočí premenovaný na Červený láštor, podľa červenej krytiny. Mnísi tu žili ako pustovníci. Nosili biely habit a striedmo sa stravovali. Venovali sa hospodáreniu, včelárstvu, liečeniu chorých a zbieraniu liečivých rastlín. V roku 1754 tu bola založená lekáreň, ktorá sa za správcovstva frátra Cypriána preslávila aj za hranice Spiša. Rozhodnutím cisára Jozefa  II. bol kláštor ako neužitočný v rámci spoločenských reforiem v roku 1782 zrušený

 Ale vráťme sa ešte k frátrovi Cypriánovi. Frátra Cypriána najviac preslávil herbár, ktorý na 97 stranách obsahuje 283 vylisovaných rastlín, ktoré sám, alebo so svojimi pomocníkmi nazbieral. Popis rastlín je v štyroch jazykoch - gréčtine, latinčine, poľštine a nemčine.

Ale tohoto mnícha nezaujímali len bylinky, ale celá príroda, predovšetkým vesmír. Vraj hľadal Tvardovského knihu, v ktorej sa údajne písalo o tom, ako môže človek lietať. Asi tu bol pôvod legendy o tom ako si mních Cyprián zhotovil krídla a pomocou nich so štartom z brala Tri Koruny (vrch nad Prielomom Dunajca 982 m.n.m.) v okolí Červeného Kláštora lietal.
Toto však neostalo bez povšimnutia cirkvi. Podľa levočského historika Elemíra Koszeghyho, v archívnej listine z čias okolo roku 1760, v ktorom rimavskosobotský profesor latinsky zaznamenal, že bol prítomný v Spišskej Belej na námestí, kde bol "čertov voz" (lietajúci aparát  frátra Cypriána) spálený ako bosorka, za prítomnosti mnoho ľudí. Mnícha odviedli na dolné Uhorsko, na maďarskú rovinu, odkiaľ už viac neuvidí hory a nebude už v pokušení znova lietať.

Zdroje:


Červený kláštor s Kostolom sv. Antona Pustovníka, s hospodárskymi budovami




Izba v domčeku pustovníka


Izba v domčeku pustovníka


Časť hradby kláštora 








Vchod do múzea 







* * *

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára