pondelok 29. septembra 2014

Hej pod Krivínom tam je veselý svet ...


Pod týmto  nadpisom napísala Betka (Ing. Alžbeta Velebová) článok do regionálneho dvojtýždenníka SLOVENSKÁ BRÁNA. V článku, ktorého prepis uverejňujem nižšie, popisuje priebeh oslavy ďalšieho udeľovania titulu DoktorHororuSkaza (DHs) v Cisárskej akadémii Marca Aurélia (CAMA) v Psiaroch, dvom  významným osobnostiam: slovenskej dvojnásobnej olympioničke Anastázii Kuzminovej a známemu hrudníkovému chirurgovi Prof. MUDr. Svetozárovi Haruštiakovi, CSc.
V článku Betka píše:

Hej  pod Krivínom, tam je veselý svet!

V sobotu 27.9.2014 sa na Psiare schádzali autá a ťažké motorky s rôznymi ŠPZ z blízkeho i ďalekého okolia. V dedinke bolo cítiť, že sa čosi veľké chystá.
V Cisárskej akadémii Marka Aurélia udeľovali už po piatykrát , tituly DoktorHororuSkaza!!!
Na túto príležitosť som sa veľmi tešila, lebo medzi laureátmi na tento hrdý titul boli dve výnimočné osoby: známy hrudníkový chirurg Prof.MUDr. Svetozár Haruštiak, CSc. a dvojnásobná zlatá olympijská víťazka v biatlone Anastasia Kuzminová.
Kto by nevedel, titul DHs. udeľujú jednotlivcom, ktorí nám svojim životom, prácou a ľudským postojom spôsobovali radosť a tak popierali horory, ktorými nás denne zaplavujú chorá doba a masmédiá. Okolnosti, za ktorých sú tituly udeľované sú v dnešnom uponáhľanom, bezohľadnom svete veľmi pozoruhodné, láskavé a vtipné.
Za zvukov Triumfálneho pochodu z Aidy vošli do miestnosti : jeho cisárska jasnosť Marcus Aurelius(ktorého predstavuje rektor akadémie umení Matúš Oľha) s prorektormi, profesormi, miestokráľmi a ďalšou elitou .
Po  obsiahlom a vtipnom privítaní prítomných odzneli  laudácie na laureátov, v ktorých sa fakty o ich činnosti a živote striedali s humorom, sviežou veselosťou a láskavosťou.
Prof. MUDr. Haruštiak je naslovovzatý odborník svetového mena, súčasne výborný rozprávač so zmyslom pre humor. Nasťu Kuzminovú sprevádzali manžel Daniel a syn Jelisej. Pohľad na ňu je úchvatný. Je to  skromná, krásna mladá žena so žiarivým úsmevom.  Naozajstná Slovenka!! Nuž nečudo, že ju rektor vymenoval za prorektorku pre úsmev.
Po slávnostnej promócii, pri ktorej s ukazovákom namočenom v Oteláku na znak vesmírnej ríše Korytárie, (ktorej hlavným mestom sú Psiare) -drevené koryto- prisahali  slovami HYBAJNAJEDON a DOVYPITIA. Po sugestívnej reči promótora profesora cirkevného a rímskeho práva Jozefa Krajčího a odovzdaní prorektorských šamlíkov nasledovala beseda. Profesor Haruštiak spomenul vtipné historky od operačného stola ako aj dramatickú situáciu, keď mu pri vystúpení vo Švajčiarsku ako sólistovi Lúčnice uletela do publika valaška. Diváci zaľahli pod sedadlá, len vzadu sa vztýčil muž v „koláriku“. Pán farár chytil valašku a dôstojne ju priniesol tanečníkovi na pódium. Nasťa s neopakovateľným úsmevom odpovedala na všetečné otázky na tému, koľko hodín denne trénuje , aké veľké je jej rodné mesto Ťumen, aký je jej denný režim....... 
Otázky nemali konca-kraja a na záver sme boli svedkami krstu knihy Petra Vala: "Chirurg, čo porážal šamanov". Napísal ju o traumatológovi MUDr. Milanovi Očenášovi, ktorý je držiteľom titulu DHs a prorektorom CAMA pre styk so šamanmi. Krst bol veľmi originálny. Nastin osobný lekár Ernest Caban sa priznal, že "zožral" knižku na jeden šup, nuž ju bolo treba vyoperovať. Operoval Prof. Dr. Haruštiak, ktorému asistovala Nasťa. K všeobecnej veselosti povyťahovali z pacientovho brucha podprsenky, tangáče, kefu na vlasy, atď. až napokon aj knižku, ktorú naša Nasťa pokrstila bozkom. Záverečné posedenie začal spevák Peter Vašek s nesmrteľným hitom Otvárajte kasíno.
Na záver bolo spoločné fotenie a autogramiáda. Najpodstatnejšie je, že na Psiaroch bolo veselšie ako pri otravných programoch stereotypných televíznych zabávačov.

Ing.Alžbeta Velebová



Oslavy v CAMA sme sa spolu s Betkou zúčastnili už po druhý raz. O Psiaroch a o dôvodoch založenia Cisarskej akadémie Marka Aurélia, či o Korytárii si môžete prečítať v mojom predchádzajúcom príspevku Psiare – hlavné mesto Korytárie ..., na ktorý tento príspevok  nadväzuje. Rovnako, aj ceremoniál udeľovania titulov je v podstate rovnaký, noví sú len kanditáti pre tento titul. Vyššieuvedený Betkin článok doplňujem len predstavením prítomných na oslave a fotografiami, resp. stručným popisom niektorých zaujímavých momentov z priebehu oslavy.

Zraz účastníkov bol opäť v Zlejkovej chatrči



a odtiaľ sme sa presunuli do do budovy CAMA

Príchod účastníkov oslavy do budovy CAMA


Oslava začína

Za zvukov Triumfálneho pochodu z Verdiho opery Aida vchádzajú do miestnosti protagonisti CAMA



Po otvorení podujatia za Základnú organizáciu Slovenského zväzu záhradkárov sa ujala slova Renátka Kotorová (ďalej len „Renátka“, ktorá tieto podujatia moderuje:



Milí priatelia. Dovoľte, aby som medzi nami privítala rektora CAMA na večné veky vekov jeho veličenstvo cisára Marca Aurelia, ktorého nám predstavuje rektor Akadémie umení v Banskej Bystrici pán Matúš Oľha

Vítam jeho poradcu senátora, profesora rímskeho práva Jozefa Krajčího.

Srdečne vítam oficiálneho dvojníka cisára Marca Aurélia inžiniera Jána Vala, ktorý jeho veličenstvo zastupuje pri vojenských misiách a ťažších civilných opijášoch. Do dejín Korytárie vstúpil tým, že pri poslednej námornej bitke  pri Brehách padol hrdinskou smrťou a ako vidíte zase ožil a vystupuje pod menom Don Hugo.

Vítam jedného zo zakladateľov slovenskej traumatológie nositeľa titulu DoktoraHororuSkaza a prorektora Cisárskej akadémie Marca Aurélia pre styk so šamanmi na večné veky vekov MUDr. Milana Očenáša.

Vítam skvelého vinára prorektora CAMA  pre vína nadomšové a boj so škorcami  DoktoraHororuSkaza Inžiniera Karola Braniša s manželkou


Vítam slovenskú futbalovú legendu prorektora pre trhanie španielskych sietí DoktoraHororuSkaza Jozefa Štibrániho. Pri poslednej návšteve sa ukázalo, že tento gitarový virtuóz dokáže trhať aj gitarové struny a bez problémov zahrá hocičo aj bez nich.

Vítam samozvaného prorektora pre víno CAMA na večné veky vekov pána Juraja Kosmályho. Túto funkciu si uzurpoval preto, že sme z kraja, kde majú víno odjakživa radi.



Ďalej vítam samozvaného prorektora pre blbosť pána Petra Vala. Túto funkciu si uzurpoval preto, lebo sa mu neráta deň v ktorom by neurobil nejakú blbosť a píše vedeckú prácu na tému Blbosť svetom vládne.

Na obr. od ľava: prorektor CAMA pre blbosť; poradca rektora CAMA senátor;rektor CAMA jeho veličenstvo Markus Aurélius ;  DoktorHororuSkaza prorektor CAMA pre styk so šamanmi; DoktorHororuSkaza prorekror CAMA pre vína nadomšové a boj so škorcami


Vaša magnificencia dovoľujem si predstaviť vám kandidátov na titul DoktorHorouSkaza: 
Dámu, ktorá sa vedela pobiť o výsledok medzi najrýchlejšími a najpresnejšími tohto sveta aby nám všetkým urobila veľmi veľa radosti, olympijskú víťazku v biatlone Anastaziu Kuzminovú s manželom a synom Jelisejom.




Veľmi rada vítam medzi nami druhého kandidáta, popredného špecialistu v odbore hrudníkovej chirurgie, ktorému vďačia za život tisíce chorých ľudí, profesora MUDr. Svetozára Haruštiaka CSc. s manželkou Dankou, primárkou oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny v nemocnici Sv. Michala.


Srdečne vítam veľkého priateľa Psiarov víťaza štvrtého ročníka psiarskych Olumpijských hier vo vodnom slalome na koryte, miestokráľa Panónie, Sýrie, Egypta, Južnej Antarktídy, Južného Krymu, Južného Záhoria, Južného Zemplína, Južnej Moravy, Karlových Varov a najmä Južného Sudánu, starostu hlavného mesta - Južných zemí Korytárie Palárikova Bernarda Rošteckého.

Ďalej si dovoľujem privítať veľkého priateľa Psiarov profesora CAMA pre liečbu mrazom a behanie po lese pána MUDr. Ernesta Cabana s manželkou.

Srdečne vítam senátorov pre veci trónové manželov Kabinovcov, ktorí sa s láskou starajú o cisársky trón.

Srdečne vítam Teréziu Rybárovú, ktorá kráčajúc po stopách letopiscov Herodota. A Gibona  horlivo opekňuje dejiny hlavného mesta Korytárie Psiare.

Srdečne vítam klavírnu virtuózku a prekladateľku libreta najvýznamnejšej opery Richarda Wagnera Donnernder Furz pani Alžbetu Velebovú a jej impresária pána grófa Jána Dada bratranca veľkokniežaťa Škvorcova.

 Vítam medzi nami skvelého vinára a výrobcu slamových vín predsedu vinohradníckeho spolku so spriatelených Nemčinian pána Jozefa Nízla a spisovateľa Miroslava Piusa, ktorý vydal desiatku kníh o histórii Pohronia a Požitavia

Mimoriadne rada vítam medzi nami svetoznámeho otvárača kasín, spevácku legendu Petra Vašeka z neďalekých Žemberoviec.

Srdečne vítam pána generálmajora Stanislava Petrenca s manželkou, ktorý má svoju utajenú operačnú základňu na krupinských lazoch.

Srdečne vítam starostu mesta Mimoň z našej provincie Bohémia, ktoré je partnerským mestom nášho poddanského mesta Nová Baňa, a predsedu fan clubu skupiny Olympik pána Františka Kaisera ako aj členov jeho sprievodu pána Pavla Škubalu, pani Helenu Jakešovú  a pani Ľudmilu Rajnohovú

Srdečne vítam hviezdy banskobystrického Novamedu pani Ľubicu Babjakovu zo synom a Ivku Štubňovú, ktorá do svetovej módy zaviedla v Dolných Orešanoch kostým oprskaný červeným vínom

S úctou vítam majstra ortopéda a vinára z Čajkova pána MUDr. Dušana Krajčího s manželkou, ktorý vošiel do dejín ortopédie tým, že vyvŕtal pacientovi do kolena dieru a vytiahol odtiaľ rýnsky rizling, za ktorý dostal zlatú medailu na súťaži v Rio de Janeiro

Srdečne vítam najlepšiu kardiologičku v Korytárii pani Sylviu Böhmerovú

Mimoriadne srdečne vítam veľkých priateľov Psiarov pani Janku a pána Romana Holých, ktorí sa významnou mierou pričinili o šírenie slávy hlavného mesta Korytárie Psiare. Ich zásluhou vznikol model prvého slovenského auta, ktorý je vystavený v krčme u Bandziho.

Tu jeho veličenstvo cisár prerušil predstavovanie a Romana Holého menoval za proferora rekonštrukcie katapultov a bojových vozidiel CAMA a odovzdal mu tento diplom


Srdečne vítam senátorov kulinárskych umení manželov Anku a Karola Valových.
A opäť cisár vymenoval Annu Valovú  narodenú 25. 4. 1949  v Hronských Kosihách za profesorku kulinárskych umení CAMA a odovzdal jej diplom


Držiteľom díplomu je aj Štefan Ráchela, ktorého cisár menoval za profesora letopiseckých vied CAMA




Po predstavení prítomných cisár Markus Aurélius otvoril slávnostnú vedeckú radu. Zdôrazdnil význam CAMA a dôvody udeľovania titulu DoktorHororuSkaza.





Laudáciu na Anastátiu Kuzminovú predniesol profesor pre liečbu mrazom a behanie po lese MUDr. Ernest Caban, v ktorej zhodnotil jej vynikajúce športové úspechy. Po skončení laudácie zaznela Pieseň o Nasti, ktorou ju Banskobystričania vítali  pri návrate z Olympiádý 2010 vo Vancouveri.

Oponent prorektor pre blbosť Peter Valo po celkovom zhodnotení riešenia jej životných úloh matky a vynikajúcich športových úspechv odporučil udeliť titul DHs



Laudáciu na Profesora MUDr. Svetozára Haruštiaka CSc predniesol prorektor CAMA pre styk so šamanmi MUDr. Milan Očenáš



Nasledovali otázky rektora a prorektorov a odpovede kandidátov. 


 Z nich vyberám:

Prorektor pre trhanie španielskych sietí DHs Jozef Štibráni mal otázku na Anastáziu Kuzminovú:  Pani Kuzminová. Vy tak skvele strieľate. Trafíte tamten balónik na stene? Podal jej vzduchovku.


Nasťa vystrelí, ale balónik ostal celý. Až o chvíľu praskol.

Štibráni: "To sa mi nejako nezdá".
O vysvetlenie požiadala Renátka toho najkompetentnejsieho pre riešenie najzapeklitejších otázok – prorekrora pre blbosť a ten to zhodnotil takto: "Ja si myslím, že to bol skvelý výstrel. Naša Nasťa použila orbitálnu techniku streľby. Jej projektil obletel zemeguľu a zasiahol cieľ z opačnej strany". 

(Skutočnosť je taká, že Nasťa strieľala z nenabitej vzduchovky a keď sa po výstrele zraky všerkých upreli na Nasťu, jeden z prítomných pripraveným klincom prepichol balón. – pozn. autora blogu).

Po kladnom zhodnotení spôsobilosti kandidátov byť nositeľmi hrdého titulu DoktorHororuSkaza, ktoré vykonal Prorektor pre styk so Šamanmi DHs MUDr. Očenáš, požiadala Renátka cisára:  „Vaša magnificencia dovoľujem si vás požiadať o súhlas so slávnostným udelením titulov“. Po jeho súhlase prorektor pre víno Juraj Kosmály vyzval kandidátov, aby prisahali na symbol Vesmírnej ríše Korytárie – koryto a poprosil jeho veličenstvo o slová prísahy..


Slová prísahy:
Ako korytár budem vždy zachraňovať Korytára, lebo verím, že ľudský život je cennejší, ako komáre, kôrovec, lykožrút, premnožené medvede a iná ľudská či neľudská háveď.
Ako človek sa budem vždy držať článku našej ústavy Korytárie, ktorý hovorí: Vždy budem robiť srandu aj zo seba samého aby som svojim blížnym spôsobil radosť“

Potom si kandidáti na pokyn prorektora postupne namočili ukazovák do oteláku priložili ho na symbol štátnosti - miniatúrne koryto a vyslovili súhlas s prísahou. slovami „POJNAJEDON DOVYPITIA
  




Vrcholom podujatia bol slávnostný promočný akt ktorý vykonal cisárov hlavný poradca, promótor - profesor rímskeho práva Jozef Krajčí.

V úvode po chválospevoch na najvznešenejšieho cisára, poučil laureátov slovami:  "Počas slávnostnej promócie, ktorá bude vo vznešenej reči nášho vznešeného cisára Marka Aurélia - v reči Veľkej Ríše impéria rímskeho - v latinčine, poprosím, aby ste - každý zvlášť - položili pravú ruku na šamlík, ktorý symbolizuje vladárske kreslo nášho najvznešenejšieho cisára a povedali najzávažnejšie slová prísahy, ktoré Vás budú zaväzovať úctou a láskou k tejto inštitúcii a k samotnému vznešenému cisárovi po celý život, v zdraví aj v chorobe, v šťastí aj v nešťastí. A tie magické slová znejú: SĽUBUJEM A ZAVäZUJEM SA ! Tieto slová prísahy vyslovíte vtedy, keď Vás k tomuto sľubu prísahy vyzvem". A začala podstatná časť slávnosti








Po odznení vznešenej reči v latinčine, oslovil promótor cisára: "Vaše veličenstvo, vznešený cisár Markus Aurélius, teraz už vôbec nič neprekáža, aby ste tu prítomným laureátom odovzdali diplomy"

Cisár: „Týmto udeľujeme Svetozárovi Haruštiakovi narodenému 14. apríľa 1944 v Kostolnom, hrdý titul DoktorHororuSkaza a na večné veky vekov ho menujeme za prorektora CAMA pre ťažkú chirurgiu a folklór a súčasne mu ako symbol hodnosti odovzdávame prorektorský šamlík z dielne senátora Daniela Ráchelu“. 




A cisár pokračuje: „Týmto udeľujeme Anastazii Kuzminovej narodenej  28.08.1984 v Ťumeni, hrdý titul DoktorHororuSkaza a na večné veky vekov ju menujeme za prorektorku CAMU pre úsmev  a súčasne jej ako symbol hodnosti odovzdávame prorektorský šamlík z dielne senátora Daniela Ráchelu“. 



Vzájomné blahoželanie

Na pokyn cisára sme všetci vstali a zaspievali sme Gaudeámus.


A Renátka oznámila: "Týmto považujem slávnostnú časť nášho zasadnutia za ukončenú". 

Nasledovala beseda s novoocenenými laureátmi














Krst knihy Petra Vala: Chirurg čo porážal šamanov

 Po ukončení besedy Renátka oslovila cisára, aby určil krstnýh rodičov pre knížku prorektora pre blbosť spisovateľa Petra Vala o prorektorovi pre styk so šamanmi MUDr. Milanovi Očenášovi. Cisár rozhodol, že krstnými rodičmi budú najpovolanejší, čerství nositelia titulu DH
s prorektorka CAMA pre úsmev pani Anastázia Kuzmnová a prorektor CAMA pre ťažkú chirurgiu a folklór profesor MUDr. Svetozár Haruštiak CSc.

Všetko bolo organizačne pripravené - okrem knihy. Na otázku Renátky kde je kniha a či ju niekto čítal sa ozval Nastin osobný lekár MUDr. Ernest Caban slovami: "Zožral som ju na jedno posedenie". A cisár na to: "To je zaujímavé. V tom prípade ju musíme vyoperovať. Pán profesor Haruštiak, to je Vaša parketa!"

Profesor požiadal Nasťu, aby mu asistovala. Rýchle sa pripravili 


a operácia začala 



Profesor MUDr. Haruštiak vyoperoval z pacientovho brucha rôzne predmety - fľašu, zabalenú klobásu, podprsenky, tangáče, kefu na vlasy , ... 
Prorektor pre víno Juraj Kosmály vo funkcii anesteziológa udržiaval pacienta v narkóze otelákom 




... až nakoniec vytiahol dve  stuhou previazané knihy,

ktoré Nasťa pokrstila bozkom a odovzdala autorovi a hrdinovi jeho príbehu MUDr Milanovi Očenášovi.


Fotenie a autogramiáda

Po tomto akte Renátka vyzvala účastnikov na spoločné fotenie a autogramiádu (podpisovala sa knižka)



















Na záver bolo posedenie, ktoré otvoril Peter Vašek svojou nesmrteľnou pesničkou Otvárajte kasíno


hg

Fotografie: Štefan Ráchela
a Ján Dado


Odporúčam vypočuť si rozhlasovú nahrávku s prorektorom  CAMA pre styk so šamanmi MUDr Milanom Očenášom DHs tu


* * *

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára